KLASSISK CD BLOGSPOT – STOR KLANG FRA UNG MUSIKER (NO)

Trond EriksonKlassisk CD Blogspot

Den 26 år gamle Sandra Lied Haga har allerede utviklet en utrolig fintfølende klang i sitt instrument som enkelt sagt er vidunderlig. På denne innspillingen er det musikk av Peter Tsjaikovsky (1850-1893) og Anton Dvorak (1859-1904) som tolkes. Peter Tsjaikovskys «Rokokkovariasjoner» innleder denne plata før Lied Haga gir det beste i Dvoraks cellokonsert i h-moll.


Og til den siste først. Her møter vi en moden musiker som behersker sitt instrument til fulle. Og når vi titter på hennes veiledere opp gjennom årene blir jeg ikke overrasket over hennes eminente spill.
I Dvoraks meget kjente, og eneste “ekte” cellokonsert møter vi en utøver som virkelig får lov å briljere. Spesielt er det hennes følsomme spill som fascinerer. Og om man kan si at hver eneste tone har en mening – så passer det utmerket på denne tolkningen. (Dvorak er registrert med en konsert i A-dur også, men den er et arrangement av hans pianokonsert).


Cellokonserten er på denne innspillingen koblet med Tsjaikovskys «Rokkokovariasjoner». Det har de virkelig legendariske cellister gjort før henne – og akkurat det gir oss et hint om at denne musikeren skjønner at hun og hennes cello vil bli sammenlignet med en rekke andre strålende innspillinger. Slikt er ambisiøst – noe som trengs i en ung musikers liv.


Talentet står uimotsagt. Lied Haga er ett av våre virkelig store navn på en kommende stjernehimmel. Men jeg har en snikende følelse av at hun kan modnes enda mer. Spesielt i samspillet med orkesteret virker det litt som celloen sitter i førersetet hele veien. Og i Dvoraks konsert hadde det vært enda bedre å hente fram det samspillet mellom solist og orkester som kunne løfte denne tolkningen til den absolutte øverste hylle.

Men bevares. Dette er en liten gave til alle som elsker den romantiske konserten. Og du får godt utbytte av denne meget dyktige cellistens spill i en innspilling som er gjort i Tsjaikovskys egen konsertsal på Moskva Musikkonservatorium. Det må ha vært spesielt!

Terje Mikkelsen leder State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov” trygt og godt, men som sagt kunne Dvoraks musikk hatt godt av en enda bredere samspill-pensel.

Sandra Lied Haga begynte å spille cello bare tre år gammel, og hun er den yngste som er tatt inn ved Barratt Dues Musikkinstitutt. 12 år gammel debuterte hun i Wigmore Hall, etterfulgt av studier ved Razumovsky Academy i London, samt 6 år med Truls Mørk som lærer. I 2017 mottok Sandra ‘De Unges Lindeman-pris’, og hun er også tildelt Equinors prestisjtunge Talentstipend.

SANDRA LIED HAGA: Tsjaikovsky og Dvorak
Sandra Lied Haga, cello
State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”
Dirigent: Terje Mikkelsen
Simax Classics PSC 1363 (2020)
Spilletid: 61.55